Ingrediënten voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 100 gram basterdsuiker
- 150 gram koude roomboter (in stukjes gesneden)
- ½ ei
- rasp van 1 citroen
- 2 tl bakpoeder
Ingrediënten voor de vulling:
- 1 kilo appels (Elstar én Jonagold)
- 100 gram basterdsuiker
- 150 gram rozijnen (weken in koud water)
- rasp van 2 citroenen
- 150 ml dikke vanillevla
- 250 gram cakekruimels
Bereiding:
Maak het deeg door alle ingrediënten door elkaar te mengen en kneed het tot een soepel deeg (ik heb dit met de keukenmachine gedaan, maar kan uiteraard ook gewoon met de hand).
Maak er vervolgens een bal va, druk die plat, verpak het in plastic folie en laat in de koelkast 1 uur afkoelen.
Vet een springvorm van 24-28 cm in en bestrooi met bloem. Rol het deel uit en bekleed de vorm hiermee. Zet de vorm voor ongeveer 15 minuten terug in de koelkast.
Verwarm de oven op 180º C en verkruimel de cake.
Schil de appels en snijd deze vervolgens in kleine stukjes.
Meng de appel, suiker, rozijnen, citroenrasp en de gele vla door elkaar en voeg tot slot de cakekruimels toe.
Haal de vorm uit de koelkast en schep de vulling erin.
Bak de taart in 40 min. in het midden van de oven.
Serveer met een toefje crème fraîche of slagroom.
Klinkt heerlijk !